Risk för nytt prisfall

Risk för nytt prisfall

Antalet sålda bostadsrätter minskade kraftigt i april. Nu varnar mäklare för nytt prisfall på bostadsmarknaden.


Bostadsmarknaden är fortfarande ganska osäker. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik och Hemnet. Vårrusningen efter bostadsrätter har helt uteblivit och försäljningen av bostäder minskade kraftigt förra månaden.

Anledningen till den minskade försäljningen är det nya amorteringskravet. Bara under de elva veckor som gått sedan amorteringskravet trädde i kraft har antalet sålda bostadsrätter sjunkit med 20 procent jämfört med motsvarande period förra året.

För den som är på jakt efter en ny bostad kan det löna sig att ha lite is i magen och vänta på att bopriserna ska sjunka ytterligare.

- Fortsätter det här även efter sommaren, tror jag att det mycket väl kan bli en andra våg av sjunkande bostadspriser, säger mäklarfirman Bjurfors vd, Fredrik Kullman till Svenska Dagbladet.

Det blir också allt vanligare att bostäder säljs under utgångspris, särskilt i Storstäderna. I både Stockholm och Göteborg har andelen bostäder som sålts under marknadspris ökat till 14-15 procent i år, från 3-4 procent under 2016 och 2017

Källor: Svenska Dagbladet, Hemnet