Renovering på semestern

Renovering på semestern

Äntligen är det semestertider! Det innebär sol, bad och en massa projekt hemma eller i sommarstugan och under några få veckor är det mycket man ska hinna med. Årets Gör-det-själv-barometer från Bosch visar att 57 procent planerar att genomföra något projekt under sommaren jämfört med förra årets 46 procent.Att renovera är inte helt smärtfritt för själen, det är mycket att tänka på och med renoveringen kommer också ångesten. Hela 30,8 procent känner sig inte helt bekväma med de projekt de står inför. Ändå väljer man att göra det själv istället för att anlita fackman. För en del är det bristen på kunskap medan andra känner att tiden inte räcker till.
- Det är roligt att gör-det-själv-trenden håller i sig. Utöver de större klassiska projekten som att måla och renovera altan, kök och badrum verkar allt fler vilja lägga krut även på att fixa iordning sin balkong. Kanske är lärdomen från förra året att man ska avgränsa sina projekt för att slippa ågren, säger Tomas Jochum, Trade Marketing Coordinator, Bosch Power Tools.

Populäraste huvudprojekten för sommarens renovering (förra årets placering och resultat i parentes)
1. Målning (1) - 20,8 % (24,4 %)
2. Altan (2) - 14,2 % (15,6 %)
3. Kök (5) - 7,7 % (5,8 %)
4. Balkong (9) - 6,7 % (3,3 %)
5. Badrum (4) - 6,5 % (8,0 %)

Nytt för i år är att svenskarna har fått svara på frågan vad som är viktigast för ett lyckat renoverings- eller gör-det-själv-projekt där rätt kunskap dominerar både bland kvinnor och män. Nästan 60 procent av kvinnorna respektive dryga 65 procent av männen anser att rätt kunskap är det viktigaste för ett lyckat sommarprojekt.

Planera ditt projekt och tänk på att en del saker tar längre tid än vad man tror. Läs på noga, kolla upp vad som gäller med försäkringar så att du är ordentligt förberedd. Det kan vara bra att dela upp projekten i delmoment för att hinna med allt. Lycka till med din renovering i sommar!