Besök utställningen Hem och bostad på Nordiska museet
Publicierad 2014-04-28

Besök utställningen Hem och bostad på Nordiska museet

Hem och bostad är en utställning som handlar om hur vi har bott och möblerat genom tiderna. Det är en utställning för både den kultur- och stilhistoriskt intresserade och för den som vill veta mer om färger, tekniker och material.


Från ett träskrin daterat 1562 till en stol av gummi från år 2000 - utställningen Hem och bostad spänner över närmare ett halvt millennium av möbler och inredning i Sverige. Varifrån kom influenserna? Hur har hantverket utvecklats? En möbelparad med tidstypiska föremål, samt flera återskapade hemmiljöer ger svar. Hem och bostad är en resa i form och färg genom tid och rum.

Kika in i en parstuga från tidigt 1700-tal. Gå vidare genom en paradsängkammare, så som den inreddes på Ulvsunda slott utanför Stockholm på 1670-talet. Stanna till utanför en del av bryggarbostaden på fjorton rum och två kök som stod klar på Södermalm i Stockholm på slutet av 1740-talet. Märk hur inredningen av vardagsrummet förändras från flerfamiljshuset från 1939, via 1958, till en lägenhet i ett nybyggt miljonprogramsområde från 1976.

Bland utställningens många föremål finns Axel Oxenstiernas stol från ca 1650, en miniatyrbyrå från ca 1750 som tillhört Gustav III som barn, Sacco-säcken från 1972 och lagerhyllan Ivar som fortfarande står stadigt i många svenska hem.

Den som besökt Nordiska museets tidigare utställningar Svensk bostad och Möblerade rum kommer att känna igen sig i delar av den nya utställningen Hem och bostad. Före detta Svensk bostad har genomgått en större omarbetning där parstugan, paradsängkammaren och bryggarbostaden finns kvar, men där resten av utställningen är ny. Nordiska museet visar nu fler möbler och föremål än tidigare och besökaren kan följa en tidslinje som börjar på 1600-talet och fortsätter fram till mitten av 1800-talet, där den tidigare utställningen Möblerade rum tar vid.

Möblerade rum finns kvar i närmast oförändrat skick och visar tiden från mitten av 1800-talet fram till år 2000, vilket gör att den nya utställningen Hem och bostad spänner över närmare ett halvt millennium av möbler och inredning i Sverige.

Dela på Facebook : Besök utställningen Hem och bostad på Nordiska museet
Dela på Twitter : Besök utställningen Hem och bostad på Nordiska museet
Dela på Linkedin : Besök utställningen Hem och bostad på Nordiska museet