Husmorsknepen för trädgården
Publicierad 2015-06-02

Husmorsknepen för trädgården

Har du flyttat och kanske blivit med egen trädgård? Eller är du på väg ut till landstället? I vilket fall, här bjuder vi på gröna tips som gör dig till en riktigt slipad trädgårdsguru. Visste du att du kan hålla mördarsniglarna borta från uteväxternas krukor genom att dra koppartejp runt krukan?


Slipp ogräset de kommande åren
Lägg ut gamla dagstidningar som ett täcke i rabatten. Lägg sedan täckbark i ett tjockt lager ovanpå. De närmaste tre åren bör du nu slippa ogräs. Tidningarna försvinner av sig själva och det är dessutom en miljövänlig metod. Om det är en varm sommar gör dessutom tidningarna att rabatten behåller fukten.

Problem med fåglar
Häng ut cd-skivor på balkongen, altanen, i busken eller där du har problem med fåglar. Det funkar utmärkt som fågelskrämma - skivorna blänker när de vajar i vinden och när fåglarna ser dem försvinner de garanterat och kommer inte tillbaka.

Väck trötta rosor till liv
Om rosorna i vasen börjar nicka med huvudet kan du linda lite folie runt blommans huvud, så att det stadgas upp. Skär sedan ett nytt snitt och ställ blomman i kokhett vatten. Efter ett tag är den fin igen - och ska hålla sig så ett bra tag.

Låt gräset växa lite till
I Sverige klipper vi ofta gräset lite för kort. Men för att undvika trista, gula gräsmattor måste du låta gräset växa lite. Justera gräsklipparen - ungefär en halv decimeter brukar vara ett bra mått. Då får gräset dessutom starka rötter som gör att de klarar tuffare tider och gräset vinner lättare mot mossan. Extra viktigt är det under soliga perioder när gräset är torrt länge.

Tips mot jordfärgade händer
Kanske har du händer med ingrodd jord efter att ha varit ute i rabatterna. Det är lätt att bli av med det ingrodda i skinnet och under naglarna. Smörj in händerna och naglarna med tandkräm och borsta med nagelborste. Efteråt kan du tvätta händerna med vanlig tvål.

Slipp rådjur med vitlök
Vill du slippa djur som äter på dina växter under vintern? Blanda vitlök med vatten och vattna med brygden under sommartid. Genom att göra det blir växternas skott inte så goda för djuren och framför allt rådjur låter bli att ta dem. Det ska också fungera att blanda vatten, ammoniak och blodmjöl till en smet som du sedan placerar på trädstammar i din trädgård. Lukten från smeten gör att rådjuren tror att rovdjur har varit framme på platsen.

Sprid vacker mossa
De flesta kanske vill få bort växande mossa i trädgården, men mossa kan ju vara riktigt vackert på till exempel stenar. Använd en pensel och stryk på yoghurt på stenen, så sprider sig mossan fortare.

Potatistips för tidigare skörd
Om du vill skörda potatisen tidigt kan du låta den gro inomhus innan du sätter den i jorden. Lägg den ljus, gärna vid ett fönster. Gör detta en och en halv månad innan det är dags att sätta potatisen.

Stoppa mördarsniglarna från krukan
Mördarsniglar är ett stort problem i många trädgårdar. Ibland kryper de till och med ner i uteväxternas krukor. För att skydda krukorna mot mördarsniglar kan du dra koppartejp runt krukans kant. Det håller sniglarna borta.

Samplantera för att slippa ohyra
Att plantera vissa växter bredvid varandra kan jaga bort ovälkomna besökare i trädgården. Plantera tagetes kring rosor, tomater och andra växter som ofta utsätts för bladlöss. Tagetes producerar nämligen ett ämne som bladlössen undviker. Lavendel, timjan, salvia och flera andra kryddörter sägs ha en skyddande effekt mot ohyra på rosor. Dessutom ska vitlök, gräslök och annan lök skydda mot bland annat morotsflugor.

Dela på Facebook : Husmorsknepen för trädgården
Dela på Twitter : Husmorsknepen för trädgården
Dela på Linkedin : Husmorsknepen för trädgården