Bo i fritidshus året om

Bo i fritidshus året om

I dag väljer allt fler att bosätta sig permanent i sitt fritidshus. Närhet till natur och lägre priser än på vanliga villor lockar. Med möjlighet att bygga om och bygga ut kan ett fritidshus bli ett ypperligt fast boende. Men det finns en hel del att tänka på när man förvandlar sommarstugan till åretruntboende.


Drömmen om närhet till naturen, en bra uppväxtmiljö för barnen och möjlighet att köpa ett större hus med större tomt än man annars hade haft råd med. Allt detta är faktorer som lockar när man väljer att bosätta sig permanent i sommarstugan.

Annki Bruér är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Värmdö, en av de kommuner utanför Stockholm som har upplevt en ökad inflyttning av permanentboende till fritidshusen de senaste tio åren.

- Vi kan se en tydlig trend att folk väljer att bosätta sig i fritidshus istället för villor, säger hon. Man ser möjligheten att få tag på ett enklare hus och bygga vidare på det för en lägre kostnad än att köpa en villa. Det finns inga lagliga hinder för att bosätta sig i fritidshus. Men trots allt är en sommarstuga fortfarande en kompromiss och det finns en hel del att kontrollera innan man slår till. Vatten och avlopp är en sådan sak. Byggrätt och provtryckning av eldstäder en annan.

Just byggrätten kan variera mycket från kommun till kommun. Det kan bli en snopen överraskning om man upptäcker att den planerade utbyggnaden inte är tillåten. Tänk också på att ta reda på vad som räknas som byggyta. En altan kan till exempel räknas in i byggytan om den har en viss höjd över marken. Undersök med stadsbyggnadskontoret i din kommun.