Hushållens ekonomi känslig
Publicierad 2014-09-23

Hushållens ekonomi känslig

Hushållens finanser blev bättre under andra kvartalet, men känsligheten för ekonomiska förändringar är fortfarande hög, visar SBAB:s riskindex.


Det är SBAB som i sitt riskindex för hushållens finanser testat vad som skulle hända om börskurserna föll, bostads- och fastighetspriserna gick ned och räntorna steg.

Riskindexet minskade under andra kvartalet i år, vilket signalerar minskad riskexponering. Dock ligger risken fortfarande över det historiska genomsnittet, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

- Försiktiga hushåll ökar inte sin skuldsättning i samma takt som tillgångarnas värde stiger och dessutom fortsätter de att sätta undan en hel del pengar på riskfria sparkonton, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Sammantaget uppgick hushållens tillgångar (exkl. kollektivt pensionsparande) till 11 362 miljarder kronor vid slutet av andra kvartalet 2014. Skulderna var 3 195 miljarder kronor.

- Både tillgångar och skulder är, i förhållande till hushållens inkomster, på rekordhöga nivåer. Det innebär att hushållens plånböcker, och därmed hela den svenska ekonomin, är mycket känsligare för förändringar på finans- och bostadsmarknaderna för 15-20 år sedan.

Läs mer om SBAB:s riskindex

Dela på Facebook : Hushållens ekonomi känslig
Dela på Twitter : Hushållens ekonomi känslig
Dela på Linkedin : Hushållens ekonomi känslig